23.9 C
Tuzi
Thursday, May 23, 2024

Çobi: Nuk do të ndalemi, do ti drejtohemi UEFA-s dhe FIFA-s

Deputeti i Forumit Shqiptar në Parlamentin e Malit të Zi, Artan Çobi, ka reaguar ndaj gjobave të vendosura nga Federata e Futbollit pak ditë më parë pas ndërprerjes së derbit Deçiq – Buduqnost.

“Si përfaqësues i shqiptarëve në Parlamentin e Malit të Zi, dënoj ashpër vendimet e Komisionit Disiplinor të FFMZ-së lidhur me ngjarjet në takimin e fundit ndërmjet Deçiqit dhe Buduqnostit.

“Dënime” të tilla vetëm sa inkurajojnë vetë vlerat ndaj të cilave po luftojmë si shoqëri në tërësi. Racizmi, nacionalizmi dhe shovinizmi janë bërë pjesë e pazëvendësueshme e dekorit të tifozëve të klubeve kundërshtare sa herë që luan KF Deçiq.

Si subjekti më i fortë politik i shqiptarëve në Mal të Zi, ne do të bëjmë gjithçka për të mbrojtur lojtarët dhe tifozët tanë nga shpërthime të tilla të pacivilizuara të atyre që i perceptojnë arenat dhe ngjarjet sportive si një skenë për të shprehur urrejtjen, intolerancën dhe instinktet e tyre primitive.

Kujtojmë se një trajtim i ngjashëm është bërë edhe për klubet shqiptare kundër të cilave klubet nga Mali i Zi kanë luajtur në garat evropiane.

Është koha për t’i dhënë fund këtij lloj tërbimi dhe primitivizmi dhe i bëjmë thirrje presidentit dhe autoriteteve të FFMZ që të merren seriozisht me ngjarjet në tribunat e fushave të futbollit dhe të fillojnë të promovojnë vlerat e UEFA-s dhe FIFA-s.

Shqiptarët nuk kanë qenë asnjëherë qytetarë të rendit të dytë, prandaj nuk do të lejojmë ngjarje të ngjashme, madje nëse duhet do të ftojmë drejtuesit e KF Deçiq të tërhiqen nga të gjitha garat.

Aktet juridike janë të qarta, parashikohet saktësisht se çfarë shkalle dënimi parashikohet në rast të përsëritjes së incidenteve të ngjashme, por Komisioni Disiplinor i FFMZ kaloi në heshtje mbi ato dispozitat e veta.

Pas një vendimi të tillë të FFtëMZ, është e qartë se fillon një luftë e madhe deri në përmbushjen e plotë të drejtësisë dhe ne premtojmë se nuk do të ndalemi, por do ti drejtohemi UEFA-s dhe FIFA-s dhe do të dorëzojmë fakte për mosrespektim të rregullave të FFtëMZ dhe promovimit të drejtpërdrejtë dhe mbështetjes të racizmit dhe urrejtjes në bazë kombëtare nga FFtëMZ, madje edhe nëse kjo do të thoshte që FFsëMZ, ashtu si Rusia, do të pezullohej nga të gjitha garat për shkak të gjuhës së urrejtjes, shovinizmit dhe racizmit”, tha Çobi.

Lajmet e fundit
Related news